Puheenjohtajan terveiset 06/2021

Arvoisat kansallisseuralaiset

Päätin edelliset puheenjohtajan terveiseni kuukausi sitten toiveeseen, että ”kyllä se suvi sieltä tulee” ja tulihan se. Samalla kun luonto on nopeasti herännyt pitkän talven jälkeen ja valoisaa riittää iltaisin vaikka kuinka, olemme viime päivät saaneet nauttia todella hienosta kesäsäästä. Oman myönteisen lisämausteensa tuo Leijonien hieno menestys jääkiekon MM-kisoissa. Finaalissa ollaan, mutta mitalin väri ei vielä ole selvillä. Loistava tulos joka tapauksessa!

Kuten tiedätte, ennakkoäänestys parhaillaan menossa vielä parin päivän ajan. Monet ovatkin jo käyneet äänestämässä, minä yhtenä. Omien kokemusteni mukaan ennakkoäänestyksen järjestelyt ovat toimineet eriomaisesti. Äänestyspaikka löytyy läheltä, niillä on pitkät aukioloajat, henkilökuntaa on riittävästi paikalla ja infektioturvallisuus on todella huomioitu. Toivottavasti olette jo kaikki löytäneet mieleisenne ehdokkaan.
Ainoa havaitsemani miinus oli äänestyskopin ergonomia. Minun ennakkoäänestyspaikassani kirjoitustaso oli alhaalla liki polvieni korkeudella. Numeron kirjoittaminen vaalilippuun on aina jännittävä paikka, mutta nyt se oli erityisesti sitä, kun kynää piti käyttää ihan kumarassa. Toisaalta demokratian asialla on hyvä olla nöyrä.

Vaalien suhteen vaikuttaa hyvältä

Olen tarkoin seurannut tilannetta. Kaikki mielipidemittaukset ennakoivat Kokoomukselle hyvää niin Turussa kuin koko Suomessakin. Vaalitulos ei ole kuitenkaan selvä ennen kuin kaikki äänet on annettu ja laskettu. Siksi meidän kaikkien pitää vielä viikko jaksaa innostaa kaikkia läheisiämme ja tuttaviamme äänestämään. Se on tärkeää. Oli erityisen mukava alkuviikolla tavata puolueemme puheenjohtaja Petteri ja kuulla häneltä tuoreet yleiskuulumiset ja tuoreet tunnelmat hänen Pohjanmaan kierrokseltaan. Todella kannustava ja rohkaiseva oli ollut siellä vastaanotto. Pohjalaiset ovat tunnetusti fiksua, rehtiä, suorasanaista ja isänmaallista väkeä.

Keski-Pohjanmaalla taas, missä Kokoomus ei ole perinteisesti ollut vahvimmillaan, on Kokoomuksen ehdokasmäärä saatu yli tuplattua. Se ennakoi vahvaa nousua. Juuri tänään kuulin Espoon tuoreesta kannatusmittauksesta. Se näytti Kokoomukselle 34 % kannatusta. Pahin kilpailija näyttäisi siellä olevan Vihreät, melkein puolta pienemmällä kannatuksella. Noista asetelmista on Espoossa hienoa viedä vaalikamppailu loppuun.
Kansallisseuralla on kova ehdokaslista

Olemme saaneet hienoa palautetta oman Kansallisseuramme ehdokkaista Turun Kokoomuksen listalla. Ehdokkaistamme on todettu, että he ovat varsin eritaustaisia, mutta he ovat kaikki valmiita ottamaan vastaan vaativimmatkin luottamuspaikat osana ryhmäämme. Yhdeksän ehdokastamme ovat valmiina antamaan osaamisensa ja tarmonsa Turun ja turkulaisten hyväksi:

  • 582 tarkastusinsinööri Sadri Beqiri (s. 1976)
  • 585 lehtori, TkT Sirpa Erkkilä-Häkkinen (s. 1972)
  • 599 varatuomari, FM Kimmo Kajander (s. 1979)
  • 618 FM, pääsihteeri Pia Lindell (s. 1967)
  • 628 johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi (s. 1964)
  • 634 poliisitarkastaja, VTM Vesa Pihajoki (s. 1970)
  • 629 sisäilmakorjaussuunnittelija, insinööri Taru Säteri (s. 1991)
  • 657 yhteiskuntasuhdepäällikkö, VTM Ville Valkonen (s. 1988)
  • 662 myynti-insinööri, TkK Santeri Vuori (s. 1994)

Kansallisseuran ehdokkailla olisi paljon annettavaa niin Turun kaupunginvaltuustossa kuin muissakin luottamustehtävissä. Ehdokkaamme ovat oikealla otteella liikkeellä. Heitä kannattaa tukea ja äänestää sekä seurata myös vaalien jälkeen.

Tule vaali-illan etkoille

Meillä on vaalisunnuntain ehtoona 13.6. mahdollisuus ottaa ennakkoäänestyksen vaalituloksen vastaan yhdessä. Etkot-lähetystä pääset seuraamaan suorana Kokoomuksen Facebook-sivulta klo 19–20.10. Puheenjohtaja Petteri Orpo on myös silloin paikalla ja kuulemme hänen ensikommenttinsa. Tule mukaan!

Maakuntauudistus etenemässä

Kuntavaalien ohella kansallisissa kuvioissamme tapahtuu parhaillaan merkittäviä asioita. Näistä ehkä suurin kaikkien arkeen vaikuttava asia on maakuntauudistuksen eteneminen Eduskunnassa maan hallituksen viitoittamalla linjalla. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että vastuu sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palveluista on siirtymässä uusille perustettaville ”hyvinvointialueille”.

Ei ole pätevästi osoitettu, että puheena olevan uudistuksen avulla pystyttäisiin parantamaan palvelujen saatavuutta. Sen sijaan hankkeen valmistelijatkin ovat kertoneet uudistuksen nostavan kustannuksia. Mielenkiintoinen yhdistelmä. Hyvinvointialueista ollaan tekemässä ”itsehallinnollisia”. Se taas ei onnistu millään ilman niille annettavaa veronkanto-oikeutta. Maakuntavero, hyvistä lupauksista poiketen, tulee toteutuessaan varmasti nostamaan entisestään korkeaa kokonaisveroastettamme.

Jos uudistus toteutuu, tulee sen mukana uusi hallinnon taso ja muun muassa vaaleilla valittavat maakuntavaltuustot. Siinä meille tulee vahva vaikuttamisen paikka. Hyvinvointialueista on tehtävä mahdollisimman toimivia. Valittavilla luottamushenkilöillä on siinä ainutlaatuinen paikka vaikuttaa. Sitä tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä ja ryhtyä ajopuuksi.

Kansainvälisessä politiikassa tapahtuu

Kansainvälisissä kuvioissa elämme juuri nyt Suomen turvallisuuden kannalta merkittäviä aikoja. Olisi todella mielenkiintoista päästä aikakoneella katsomaan miltä tämä aikamme näyttäytyy 50 vuoden päästä tarkasteltuna.
Vuoden 2008 elokuussa käytyä sotaa Georgian asevoimien ja eteläossetialaisten separatistien, abhasialaisten separatistien sekä Venäjän joukkojen välillä voidaan eräällä tavalla pitää aikamme turvallisuuspoliittisena käännekohtana. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Krimin miehityksen heijastevaikutukset ovat merkittävät. Sotilaallinen aktiivisuus on kasvanut Itämerellä ja turvallisuustilanne on jännitteinen. Eri osapuolten reagointikykyä testataan.

Aivan viime päivinä olemme nähneet Valko-Venäjän toteuttaman jokseenkin pöyristyttävän lentokonekaappauksen maan hallitsijan poliittisen vastustajan vangitsemiseksi. Tällä operaatiolla on todennäköisesti hyvin kauaskantoisia seurauksia. Jää nähtäväksi mihin se johtaa. Siviililentokoneen pommiuhkauksen hyödyntäminen on kouluesimerkki modernista ja härskistä hybridivaikuttamisesta.

Informaatiovaikuttamista ja hybridivaikuttamista

Maailma on muuttunut muutamassa vuodessa myös niin, että hybridivaikuttaminen ja informaatiovaikuttaminen ovat kaikkien huulilla turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Informaatiovaikuttamista on ollut aina. Sotiemme aikana olivat muun muassa Tiltut ja lentolehtiset. Teknologian kehitys on mahdollistanut paljon sotavuosia nopeamman ja tehokkaamman tiedonvälityksen, näin myös tarkoituksellisen harhaanjohtamisen ja vaikuttamisen.
Maailman muutoksen myötä ulkoinen turvallisuus ja sisäinen turvallisuus eivät enää ole toisistaan irrallisia. Se joka haluaa vaikuttaa meihin negatiivisesti, haluaa salata olevansa tapahtumien aiheuttaja, jolloin tarkoituksellisesti aiheutettujen tapahtumien halutaan näyttävän onnettomuuksilta. Tämä aiheuttaa melkoisen haasteen turvallisuustoimijoille.

Informaatiovaikuttamisen keskeisiä päämääriä ovat luottamuksen horjuttaminen viranomaisiin sekä väestöryhmien vastakkainasettelun kärjistäminen. Tehokas epäjärjestyksen synnyttämistapa on saattaa meidät suomalaiset riitelemään keskenämme. Tämä tapahtuu näppärästi tukemalla ääripäitä, jotka eivät voi sietää toisiaan eivätkä halua ollenkaan kuunnella toista osapuolta. Hyvää tarkoittavien hölmöjen käyttäminen tässä hyväksi on toimiva työkalu.

Venäjä pyrkii omilla aktiivisilla ja hyvin määrätietoisilla toimillaan, mukaan lukien aktiivinen informaatiovaikuttaminen, pitämään sotilasliittoon kuulumattomat Itämeren maat – Suomen ja Ruotsin – mahdollisimman kaukana Natosta.

Rocktähti Andy McCoy on joskus sanonut viisaasti ”sun pitää varoo mitä sä haluut, kun sä voit saada sen”. Lähiajan toiveissa päällimmäisenä on Kokoomuksen voitto kuntavaaleissa. Pannaan nyt lopussa vielä kaikki peliin kuntavaalivoittomme eteen. Jokainen ääni on tärkeä.  Jos ja kun se voitto sieltä tulee, niin meidän pitää käyttää valtaa vastuullisesti ja yhteistyöhenkisesti Turun kehittämiseksi.

Oikein hyvää kesää ja juhannuksen alusaikaa kaikille!

VP

Veli-Pekka Nurmi
puheenjohtaja
Turun Kansallisseura ry