Puheenjohtajan terveiset 1-2024

Arvoisat Turun Kansallisseuran jäsenet

Nyt kun Nuutinpäiväkin on jo ohi, niin joulun ja vuodenvaihteen pyhien aika on ohitettu. Vaikuttamisen kannalta vuosi 2024 on tärkeä: presidentinvaali on aivan ovella ja toukokuussa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin.

Syyskokouksen päätöksen mukaisesti yhdistyksemme hallituksen kokoonpano uudistui hieman vuoden vaihtuessa, kun Jukka Eerikäinen jättäytyi pois hallitustyöskentelystä ja hänen tilalleen valittiin Rami Koivisto. Iso kiitos Jukalle aktiivisesta ja osaavasta panoksesta! Ramin toivotan hyvin tervetulleeksi joukkoomme.

Kansallisseuran uusi hallitus on järjestäytynyt

Merkittävä muutos hallituksessa oli puheenjohtajan vaihtuminen. Santeri Vuori siirtyi työkiireittensä johdosta sivuun yhdistyksen vetovastuusta ja syyskokous valitsi minut hänen tilalleen. Hallitustyöskentelyä Santeri ei kuitenkaan jättänyt. Hallitus valitsi heti tammikuun alussa järjestäytymiskokouksessaan hänet varapuheenjohtajaksi. Hyvä yhteistyömme siis jatkuu edelleen.

Itse otin taas innolla puheenjohtajan tehtävät vastaan ja ryhdyin hommiin. Olen hyvin iloinen saamastani luottamuksesta. Teen puheenjohtajana töitä sen eteen, että pystymme jatkossakin tarjoamaan jäsenistöllemme mielenkiintoisen ja koko ajan kehittyvän kanavan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun samanhenkisten parissa. Haluan kehittää Turun Kansallisseuraa niin, että sillä on painoarvoa Kansallisen Kokoomuksen piirissä.

Hallituksen järjestäytymiskokouksensa sovimme hallituksen jäsenten vastuualueet. Varapuheenjohtaja Santerin lisäksi tänä vuonna hallituksessamme sihteerinä toimii Rami Koivisto, Kaisa Pyöräniemi jatkaa taloudenhoitajana. Lisäksi sovimme, että Taru Säteri huolehtii Ramin kanssa kotisivujen ja sosiaalisen median päivityksistämme. Tapahtumajärjestelyistä ja järjestötehtävistä huolehtii Vesa Pihajoki. Lisäksi olemme sopineet, että kunniapuheenjohtajamme Jaakko Paatero tulee edelleen toimimaan aktiivisesti hallituksen tukena. Näin Kansallisseuralla on hommissa erinomainen vetoketju!

Järjestö- ja tapahtumatoimikunta tukemaan toimintaamme

Järjestäytymiskokouksessaan hallitus päätti sääntöjen 12 § mukaisen Järjestö- ja tapahtumatoimikunnan perustamisesta. Siihen etsitään nyt jäseniä. Tarkoituksena on, että toimikunta ideoisi ja osaltaan toteuttaisi voimavarojen puitteissa hallituksen tukena Kansallisseuran tapahtumia. Jäsenmäärältään Varsinais-Suomen Kokoomuksen suurimpana jäsenjärjestönä meillä on jäsenistössämme erilaisia kiinnostuksen kohteita. Nyt haluamme kehittää toimintaamme entisestään palvelemaan mahdollisuuksien mukaan totuttua laajemmin. Toimikunnassa voit vaikuttaa. Jos haluat tätä kautta olla aktiivisesti mukana Kansallisseuran toiminnan kehittämisessä, ota yhteyttä minuun (vp@vpnurmi.fi).

Nyt äänestämään presidentinvaalissa

Tiedotusvälineet ovat jo varsin pitkään esitelleet tasavallan presidentin tehtävään ehdolla olevia ja heidän kannatustaan mielipidemittausten perusteella. Tästä voi syntyä vaikutelma, että tulos alkaa olla selvä. Näin ei kuitenkaan ole. Vaalin tulos ratkaistaan vaalissa annettujen äänten perusteella. Presidentinvaalin ensimmäisen vaalin vaalipäivä sunnuntai 28.1.2024. Sen ennakkoäänestysaika on 17.–23.1. Mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024 ja siihen liittyen ennakkoon voi äänestää 31.1.–6.2.

Kokoomuksen ehdokas vaikuttaa olevan hyvissä asemissa, mutta sillä ei ole merkitystä, jos väki ei lähde liikkeelle ja äänestämään. Pahinta on jättää äänestämättä, kun ajattelee mielipidemittaustulosten pohjalta oman ehdokkaansa menestyvän ilman muuta. Selvää kuitenkin on, että vain annetut äänet ratkaisevat. Ja näiden annettujen äänten määrään vaikutetaan suuresti parhaillaan meneillään olevan vaalityön loppukirillä. Vain äänestämällä voit vaikuttaa valintaan!

Alkukesällä valitaan jäsenet Europarlamenttiin

Euroopan parlamentti (EP) on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. Jäsenmaiden kansalaiset valitsevat parlamentin jäsenet suorilla vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi. Europarlamenttivaalit toimitetaan siten, että kukin jäsenvaltio järjestää vaalit oman kansallisen lainsäädäntönsä puitteissa. Eri jäsenmaissa käytetään erilaisia vaalijärjestelmiä.  Vaalit ovat yleiset ja välittömät. Suomen vaalit ovat henkilövaalin ja listavaalin yhdistelmä. Vuoden 2024 europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa vaaliajanjaksolla 6.–9.6.2024. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024.

Euroopan parlamentin jäsenmäärä on EU:n perussopimusten mukaisesti enintään 751. Kullakin jäsenvaltiolla voi olla parlamentissa enintään 96, mutta vähintään 6 jäsentä. Jäsenmäärästä ja jäsenvaltioiden välisestä paikkajaosta päättää Eurooppa-neuvosto parlamentin tehtyä asiasta aloitteen. Vaalikaudelle 2024-2029 tehdyn päätöksen mukaan Euroopan parlamentin jäsenmäärä on 720. Suomesta valittavien EP:n jäsenten määrä on 15.

Osa Kokoomuksen europarlamenttiehdokkaista on jo nimetty. Joukossa ei ole vielä yhtään Varsinais-Suomesta. Maakuntamme on vahvaa Kokoomuksen tukialuetta, joten toivottavasti lopulliselta listalta vähintään yksi meikäläinenkin löytyy.

Uudenlaista kansallista yhteistyötä viritteillä

Olen useasti todennut, että Turun Kansallisseura ei ole mikä tahansa yhdistys. Pitkät, reilusti suuriruhtinaskunnan aikaan 1800-luvun lopulle ulottuvat juuremme velvoittavat. Varsinais-Suomen Kokoomuksen suurimpana jäsenjärjestönä meidän pitää toimia vastuullisesti asemamme mukaisesti. Meillä on sananvaltaa myös valtakunnallisesti puolueen sisällä, jos meillä vaan on sanottavaa.

Yritän osaltani vaikuttaa siihen, että teemme hyvää yhteistyötä niin kokoomuslaisten eri paikallisjärjestöjen kanssa Turussa kuin koko maakunnassakin. Jotta asioita saadaan eteenpäin ja omia tavoitteita edistettyä, pitää yhteistyön sujua myös muiden ryhmittymien kanssa. Oman kanavansa tähän tarjoaa valintani Kokoomuksen Varsinais-Suomen piirihallituksen jäseneksi.

Kansallisen vaikuttamisen kehittämiseksi olemme viritelleet uudenlaista yhteistyötä muun muassa Helsingin Kansallisseuran (HEKS) kanssa. HEKSin hallitus oli vieraanamme Turussa lokakuussa. Tapaamisen keskusteluilla loimme pohjan yhteistyömme jatkoaskeleille. Pääsimme myös näyttämään helsinkiläisille ainutlaatuista Forum Marinumiamme. Näyttää siltä, että ajatusmaailmamme sopivat HEKSin kanssa saumattomasti yhteen. Yhteistyö on voimaa!

Järjestämme yhdessä HEKSin kanssa 20.4. eurovaaleihin virittäytymiseksi Kansallisristelyn päiväristelynä Helsingistä Viking XPRS:llä 20.4. Risteillyllä tapaamme ehdokkaitamme ja muita kokoomusvaikuttajia muun muassa kansanedustaja Atte Kalevan sekä europarlamenttiehdokkaat Maria Mialan, Jocka Träsbäckin ja Mika Kasosen.

Musiikista risteilyllä huolehtii Ressu Redford. Risteily on avoin kaikille. Houkutelkaa läheisenne ja ystävänne mukaan. Lähdetään isolla porukalla Kansallisristeillylle! Lisätietoja, ohjelma sekä ilmoittautumislinkki löytyvät oheisesta osoitteesta: https://www.matkapojat.fi/erikoismatkat/jasenmatkat/kansallisristeily2024

Kansallisbisset jatkuvat

Hallitus päätti, että jatkamme tänä vuonna hyvän suosion saaneita kansallisbissejä. Kokoonnumme joka kuukauden viimeisenä maanantaina klo 17 Panimoravintola Kouluun. Sinne ovat kaikki tervetulleita, siis myös muut kuin kansallisseuralaiset. Bisseillä on käyty mielenkiintoisia ajankohtaiskeskusteluja. Näin jatkossakin.

Seuraavat Kansallisbisset ovat maanantaina 29.1. Silloin puheenjohtaja Mikko Rantanen Turun Yrittäjistä tulee vieraaksemme kertomaan yrittäjien ajankohtaiskuulumiset. Bisset kestävät lähtökohtaisesti noin tunnin. Sinne voi tulla myös piipahtamaan myöhässä tai lähteä aiemmin, jos muut velvollisuudet painavat päälle. Lähtekää mukaan kavereittenne kanssa!

Oikein mukavaa talven jatkoa kaikille!

Veli-Pekka Nurmi

Puheenjohtaja
Turun Kansallisseura ry
vp@vpnurmi.fi