Puheenjohtajan terveiset 4-2024

Arvoisat kansallisseuralaiset

Elämme vaikeita aikoja. Onneksemme kuitenkin maamme hallitus toimii pääministeri Orpon johdolla ryhdikkäästi huolimatta opposition ja SAK:laisten vastapaineesta. Vankkaa näyttöä tästä ovat juuri päättyneen kehysriihen ratkaisut. Käytännössä ne kirpaisevat meitä kaikkia, mutta hyviä vaihtoehtoja ei ole. Suomi on saatava pois tästä taloudellisesta alhosta mihin meidät on ajettu.

Edellisten hallitusten heikon talouspolitiikan johdosta olemme jääneet reilusti jälkeen verrokkimaistamme. Kauniit, mutta tyhjät puheet tai toivominen eivät nyt auta. Tarvitaan juuri sellaisia päätöksiä mitä hallitus on tekemässä. Eikä oppositiolla ole esittää käytännössä mitään vaihtoehtoja. Puhetta kyllä tuntuu riittävän.

Paljon on ilmassa puhetta myös hyvinvointivaltiosta ja sen säilyttämisestä. Mutta mikä sitten on hyvinvointivaltio? Se ei voi olla sellainen, että valtio huolehtii kaikesta ilman että ihmisen itsensä ei tarvitse yrittää yhtään ja ponnistella pärjätäkseen. Hyvinvointivaltioon kuuluu, että heikommista pidetään huolta ja ketään ei jätetä, julkiset palvelut toimivat ja yhteiskunta järjestää perusinfrastruktuurin, minkä varaan rakennetaan toimivat markkinat. On hyvinvointivaltion idean väärinkäyttöä, jos se mahdollistaa muiden elätettäväksi jättäytymisen, jos vaan työteko ei satu syystä tai toisesta huvittamaan.

Nyt on virallisestikin tunnistettu ja tunnustettu välineellistetyn maahanmuuton olemassaolo. Siinä toinen valtio, meidän tapauksessamme Venäjä, käyttää suurten maahanmuuttajaparkojen joukkoa hyväkseen horjuttaakseen naapurivaltion vakautta, kuormittaakseen viranomaiskoneistoa ja provosoidakseen väestöryhmien vastakkainasettelua. Tässä suhteessa Venäjä vaikuttaa toistaiseksi onnistuneen hyvin. Venäjä myös käyttää taitavasti hyväkseen sitä, että toimimme oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti vaikeissakin tilanteissa, ja he taas eivät noudata mitään sovittua.

On hämmentävää havaita, miten vihervasemmiston piirissä ei millään ymmärretä hybridivaikuttamisen kokonaisuutta. Esimerkiksi välineellistetty maahanmuutto on yksi vaikuttamisen työkalu ja vaarallinen sellainen onkin. Kansainväliset sopimukset kuin myös perus- ja ihmisoikeudet ovat luonnollisesti tärkeitä. On kuitenkin tilanteita, jolloin kollektiiviset hyvät menevät yksilön oikeuksien edelle. Tällöin pitää voida olla mahdollista harkitusti ja hallitusti rajoittaa yksilön oikeuksia esimerkiksi kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Tätä sanotaan oikeuden resilienssiksi. Sääntelyn tarkkarajaisuus ja joustavuus kisailevat. Pykälät rakennetaan sellaisiksi, että niitä noudattaen selviämme vaikeista ja yllättävistäkin tilanteista.

Se mitä me jokainen voimme nyt tehdä, on tukea käytettävissämme olevin keinoin istuvaa hallitusta onnistumaan tehtävissään. Se on tärkeää Suomelle ja meille kaikille. Siihen voimme kaikki antaa panoksemme eri keinoin.

Kevätkokouksen antia

Pidimme suunnitellusti Kansallisseuran kevätkokouksen ke 10.4. Suomalaisella Pohjalla. Tilaisuudessa meillä oli kirjaimellisesti tupa täynnä. Ilahduttavasti tapasimme paikalla myös joukon uusia nuoria jäseniämme.

Varsinainen kokous sujui melko rutiininomaisesti, kun kokousväki hyväksyi viime vuoden toimintakertomuksen ja tilit sekä antoi tili- ja vastuuvapauden asianomaisille vastuuhenkilöille. Yhdistyksen talous on saatu vakaalle pohjalle, mikä mahdollistaa toiminnan määrätietoisen kehittämisen.

Erityisen mielenkiintoisen osuuden kevätkokouksen yhteydessä meille tarjosi Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtosen alustus. Turja on vankasti Vasemmistoliiton miehiä ja esimerkiksi SAK:n hallituksen varsinainen jäsen. Tässä asemassa hän on ollut aivan avainasemassa SAK:n virittelemien laajojen ja hyvin haitallisten poliittisten lakkojen osalta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Turjan isä oli palkittu kokoomuslainen aktiivitoimija.

Osoitti melkoista reippautta Turjalta tulla kokoukseemme puhumaan. Hän kuvasi alustuksessaan taustoja ja tilannetta kiihkottoman asiallisesti sekä vastasi jäsentemme kysymyksiin. Keskustelu oli vilkasta. On tärkeää, että saamme täydentää omaa käsitystämme siitä mitä tiedotusvälineet tarjoavat. Tarvitsemme keskusteluyhteyttä toisella tavalla ajatteleviin. Vaikka keinot ovat joskus jopa vastakkaiset, olen vakuuttunut siitä, että päämäärä meillä on yhteinen: Suomen myönteinen kehitys ja suomalaisten hyvinvointi.

Lähde Tampereelle puoluekokoukseen!

Kokoomuksen seuraava puoluekokous järjestetään Tampereella 14.-16.6. Aika kannattaa viimeistään nyt laittaa kalenteriin ja tehdä pian majoitusvaraukset. Olen varma, että Tampereen puoluekokous tulee olemaan hieno ja mieliinpainuva tapahtumakokonaisuus. Lähde mukaan ja kerää kaveritkin porukkaan! Lisätietoja sekä ilmoittautumis- ja varausohjeet löytyvät osoitteesta www.kokoomus.fi/puoluekokous.

Tampereelle on Turusta erittäin helppoa matkustaa. Juna on niin näpprärä tällä välillä, että emme ole järjestämässä yhteiskuljetusta. Junaliput kannattaa varata mahdollisimman aikaisin. Itse sain hankittua edestakaisen matkan junaliput alle 20 eurolla. VR:n dynaaminen hinnoittelu näyttäytyy niin, että tuonnempana lippujen hinta noussee rajusti tämänhetkisestä.

Puoluekokous on mainio tilaisuus olla mukana vaikuttamassa puolueen linjaan kuin myös tavata suuri joukko samanmielisiä sekä tietysti puhua politiikkaa. Tätä tilaisuutta ei nyt kannata jättää käyttämättä.

Kansallisseuralta puoluekokousaloitteita

Aloitteiden käsittely puoluekokouksessa on tärkeä vaikuttamisen instrumentti. Aloitteita voivat tehdä puolueen varsinaiset jäsenet siis paikallisyhdistykset, piirijärjestöt, jäsenliitot, jäsenliittojen piirijärjestöt ja niiden paikallisyhdistykset, rekisteröidyt kunnallisjärjestöt sekä henkilöjäsenyhdistykset sekä eduskuntaryhmä ja MEP-ryhmä.

Edellisessä kirjeessäni pyysin teiltä aloiteideoita. Lisäksi järjestimme maaliskuun Kansallisbisseillä aivoriihen kehitelläksemme aloiteituja. Saimmekin hyvän joukon asioita kokoon. Niistä Kansallisseuran hallitus työsti ja toimitti perille kolme aloitetta puoluekokouksen käsittelyyn.

Aloitteemme käsittelevät verovähennysten kokonaisvaltaista tarkastelua, alkoholijuomien myyntimahdollisuuksien laajentamista sekä yritysverotuksen uudistamista. Näiden lisäksi Varsinais-Suomen Kokoomus on tehnyt useita aloitteita, muun muassa koskien sopimuspalokuntien toimintaedellytysten parantamista.

Europarlamenttivaalien kampanjat aluillaan

Kesäkuun alussa viikkoa ennen puoluekokoustamme pidettävien europarlamenttivaalien ehdokasasettelu alkaa olla selvä. Kokoomus on saanut edustavan ehdokaslistan aikaiseksi. Erityisen iloinen olen, että meiltä Varsinais-Suomesta mukana listalla on monien hyvin tuntema lääkäri Sauli Seittenranta. Saulilla todella olisi monipuolisesti annettavaa europarlamentissa koko Suomen hyväksi. Saulin tiimiin kannattaa lähteä mukaan ja näin edesauttaa hänen valintaansa.

Ehdokkaiden kampanjat pääsevät pian kunnolla vauhtiin ja alkavat pian näkyä vähän joka paikassa. Monet jäsenistämme näyttävät olevan aktiivisesti kansanedustaja Pekka Toverin kampanjan taustajoukoissa, mikä on hienoa. Pekkaa on kampanjan aikana mahdollisuus tavata Turussa useaan otteeseen. Ehdokaslistallamme on mukana esimerkiksi myös puolueen maaseutuosaaja Janne Sankelo.

Kokoomuksen listalta löydät varmasti sopivan ehdokkaan. Tärkeää on, että Kokoomuksen ehdokkaat saavat kautta Suomen mahdollisimman suuren äänimäärän. Onnistuessaan tämä voi tarjota meille jopa yhden lisäpaikan. Kun Suomen seuraava komissaari lienee kokoomuslainen, on meillä voitokkaiden vaalien jälkeen hyvät vaikuttamisen mahdollisuudet. Se ei kuitenkaan onnistu ilman kovaa taustatyötä kampanjan aikana. Siihen tarvitaan meitä kaikkia.

Jokainen ehdokas tarvitsee menestyäkseen aktiivisia tukijoita, jotka ovat valmiita panostamaan kampanjatyöhön. Kannattaa lähteä mukaan jonkun ehdokkaan tiimiin. Se on sekä antoisaa että tärkeää. Samanhenkisessä porukassa on innostavaa viedä Suomelle tärkeitä asioita eteenpäin.

Kansallisbisset jatkuvat

Joka kuukauden viimeisenä maanantaina klo 17 ravintola Koulussa järjestettävät Kansallisbisset ovat osoittautuneet menestyksekkäiksi. Pienen hakemisen jälkeen tilaisuuksien konsepti on alkanut vakiintua ja väki on löytänyt hyvin paikalle. Bisseille ovat kaikki tervetulleita, siis myös muut kuin kansallisseuralaiset. Järjestämme tilaisuuden mahdollisimman usein yhteistyössä Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten kanssa.

Varsinaisia esitelmiä ei Bisseillä pidetä, mutta järjestämme paikalle aina mielenkiintoisen alustajan virittämään keskustelua. Seuraavaksi tapaamme juuri vapun alla maanantaina 29.4. euroehdokas Sauli Seittenrannan. Kannattaa lähteä mukaan ja tuoda tilaisuuteen myös kavereita. Jäsenyys Kansallisseurassa siis ei ole edellytys osallistumiselle.

Kokoonnumme jatkossakin joka kuukauden viimeisenä maanantaina klo 17 Panimoravintola Kouluun. Bisseillä on käyty mielenkiintoisia ajankohtaiskeskusteluja. Tunnelma Bisseillä on ollut erinomainen.

Lähtökohtaisesti Kansallisbisset kestävät tunnin. Sinne voi omien aikataulujen mukaan tulla myös myöhässä tai lähteä pois aikaisemmin, jos omat aikataulut sitä edellyttävät. Usein keskustelu jatkuu paikallaolijoiden kesken reilusti tuntia pidempään.

Kyllä se kesä sieltä tulee, vaikka juuri nyt maa onkin valkoisena. Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille!

Veli-Pekka Nurmi
Puheenjohtaja
Turun Kansallisseura ry
vp@vpnurmi.fi