Yksinkertainen yhtälö

editoija

kategoriassa

Jos julkishallinnon kulut ovat suuremmat kuin tulot, on jossain vaiheessa pakko leikata kuluja. Velka sinänsä ei ole ongelma, jos sen avulla saavutetaan korkokuluja suuremmat hyödyt. Julkinen taloutemme on ollut alijäämäinen käytännössä vuodesta 2008 saakka.  On erikoista, että meillä opposition piirissä tämä ei tunnu huolettavan ketään.

Yhtälö on yksinkertainen. Jos haluamme jatkossakin järjestää suomalaisille asialliset julkiset palvelut, on ainoa konsti siihen talouskasvu. Vain sen turvin saamme rahoitettua palvelut. Taloudellinen tilanne Suomessa on hankala. Nyt meidän pitäisi aktiivisemmin kuin koskaan miettiä miten voimme parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.

Mutta mitä tekee SAK? Järjestää massiiviset poliittiset lakot, mitkä käytännössä pysäyttivät viikoiksi Suomen ulkomaankaupan. Erittäin erikoista, koska kansainvälinen kauppa on se mikä tuo tulot kansantalouteen. Ei voi olla niin, että he eivät ymmärtäisi kuinka vahingollista tällainen lakkoilu on koko Suomelle ja tulevaisuudellemme. Vahvasti näyttää siltä, että he ymmärtävät kyllä, mutta eivät välitä, mikä tekee asiasta vieläkin vakavamman. Vallantavoittelu menee heillä kansakuntamme edun edelle.

SAK:n pikkuveljenä häärii edelleen myös sellainen järjestö kuin STTK, vaikka harva on siitä kuullutkaan. Aivan viime päivinä se on kuitenkin päässyt julkisuuteen kertomalla tavoittelevansa valtavia veronkiristyksiä. Erityisen pöhköltä ehdotus vaikuttaa, kun huomioidaan että elämme Suomessa missä tuloerot ovat maailman pienimpien joukossa ja kokonaisveroasteemme on kansainvälisesti vertailtuna erittäin ankara.

Taloustieteen näkökulmasta on selvää kaikille, että ehdotetut veronkorotukset vain kurjistaisivat koko kansantalouttamme. Ehdotuksen tarkoitus onkin toisaalla. Kyseessä on taktinen peliliike, millä yritetään kääntää julkinen keskustelu pois työelämän uudistamisesta, kun lakot eivät ollenkaan tehonneet ja kansan ymmärrys niille on hiipunut. Politiikan tutkimuksessa tämän kaltaiseen toimenpiteeseen liittyy käsite Overtonin ikkuna. Tällaiseen yritykseen meidän ei pidä ryhtyä työntöavuksi.

Sosiaalisessa mediassa kiertää filminpätkä 1990-luvun laman ajoilta. Siinä ministeri Ilkka Kanerva toteaa määrätietoisesti, että Jos lakkoilu olisi se keino millä tämän maan ongelmat hoidettaisiin, niin olisi se helppo ratkaisu. Jokainen meistä vastuullisista tietää, että eivät tämän maan ongelmat lakkoilemalla parane, päinvastoin.

Suomi ei nouse lakkoilemalla eikä verottamalla, vaan työllä ja yrittämisellä. Onneksi meillä on nyt sellainen hallitus kuin on. Sitä meidän pitää kaikin käytettävissämme olevin keinoin tukea ja auttaa onnistumaan. Pienen kansamme tärkein voima on yhtenäisyys. Sitä meidän kaikkien pitää edistää.

Veli-Pekka Nurmi

Tekniikan tohtori

Turun Kansallisseuran puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Kokoomuksen kotisivuilla 8.4.2024